Vid Oasen erbjuds serviceboende och institutionsvård dygnet runt samt dagverksamhet för personer med kognitiv sjukdom. Oavsett vårdform ser vi er närstående som viktiga - både för personen som är i behov av vård och omsorg, och för oss.
Oasen boende- och vårdcenter, som i vardagligt tal kallas Oasen, är ett kommunalförbunds som ägs av 13 medlemskommuner. Oasen ska erbjuda personer från medlemskommuner den hjälp och det stöd som personen är i behov av och som inte kan tillgodoses genom annan social service inom hemkommunen.
Oasen erbjuder institutionsvård på Gläntan och Korallen (för personer med varierade vårdbehov, sk allmängeriatriska vårdavdelningar) samt på Lugnet och Solsidan (vård specialiserad för personer med kognitiv sjukdom/minnessjukdom). På Liljan erbjuds serviceboende. Du kan läsa mer om avdelningarna här på vår hemsida.
Boende på vårdavdelning kan vara för en kortare, tidsbegränad period (så kallad periodplats) eller en mer långvarig boendelösning. Långvarig institutionsvård kan enligt rådande lagstiftning endast erbjudas då det finns medicinskt motiverade skäl eller då klient- eller patientsäkerheten förutsätter det (Äldrelag (2020:9) för Åland).
Om du är intresserad av att ta del av Oasens utbud av aktiviteter finns de presenterade på hemsidans förstasida. Vi välkomnar i regel närstående att delta i de olika aktiviteterna som erbjuds. Om ni vill genomföra aktiviteter tillsammans med er närstående bistår vi gärna så långt som möjligt. Det finns t ex spelkort och spel på avdelningen och man kan låna aktiveringsmaterial som kan passa både stora och små från fysioterapin eller sysselsättningsterapin. Fråga personalen vid behov.
Vi välkomnar närstående att komma på besök till oss. Vi har fria besökstider. Vi rekommenderar dock besök efter kl. 11 då många kan vara upptagna med morgontoalett under förmiddagen. Kommer du kvällar/helger kan huvudentrén vara låst - ring då på porttelefonen som finns vid huvudentrén.
Det är naturligtvis välkommet att boende, om så önskas, åker på besök utanför Oasen. Det är dock viktigt att personalen meddelas (gärna i förväg) så vi kan förbereda för detta (t ex säkerställa medicinering).
Vi vill gärna lära känna både våra boende och närstående så snart som möjligt. Ett sätt att läsa känna boenden är genom levnads-/livberättelsen. Att ta del av boendes levnadsberättelse är ett sätt att lära känna personen. Genom levnadsberättelsen får personalen kunskap om hur personen de ska hjälpa har levt sitt liv. Levnadsberättelsen bidrar till ökad möjlighet att bemöta personen på bästa sätt och att skapa en meningsfull dag med hänsyn till personens tidigare intressen, värderingar och livssyn. Vidare kan levnadsberättelsen öka förståelsen för svåra händelser i livet, vilket kan göra att rädslor och obehag kan undvikas.
Levnadsberättelsen kan vara extra viktig när minnet sviktar eller när personen har svårt att göra sig förstådd. Då kan närstående vara en extra viktig resurs. Vi är dock måna om att respektera boendes integritet - man väljer själv vad och hur mycket man vill dela med oss. Vi kommer också överens om vad i levnadsberättelse som vi kan dokumentera så alla i arbetsgruppen kan få samma information.
Alla boende tilldelas en kontaktperson. Kontaktpersonen kan vara den som går igenom levnadsberättelsen. Kontaktpersonen kan bland annat också hjälpa till med vissa ärenden, kan följa med på läkarbesök och hjälpa till med att göra boendemiljön trivsam. Vi uppmuntrar närstående att etablera kontakt med kontaktpersonen så vi tillsammans kan göra det bästa för våra boenden.
Läs mer på dagverksamhetens sida.